Zašto je tenis dobar sport za djecu?

Tenis je Zabavan sport s loptom i preporučuje se kao odličan prvi sport za djecu.Treba ga početi već u dobi od 3-4 godine.Stručnjaci ga smatraju odličnim prvim sportom za djecu jer razvija velik broj baznih vještina potrebnih za ostale sportove i zivotne aktivnosti.

 

Tenis za dijecu

Tenis podstice fizički razvoj djeteta

Tenis je kompleksan sport koji razvija sve najvažnije motoričke i koordinacijske vještine djeteta. Razvija se brzina, agilnost (sposobnost promjene pravca), eksplozivnost (brzina reakcije) i izdržljivost. Sve one povoljno djeluju na zdravlje djeteta, a kasnije su korisne i za bavljenje bilo kojim drugim sportom.

Koje vještine razvijamo tenisom?

  • Udaranje, hvatanje i bacanje - koje su odlične i za ostale sportove s loptom.
  • Udaranje u trku - ova je posebna vještina najveći izazov u tenisu i jedna od najvrednijih vještina koju sportaš može naučiti. U tome se gotovo niti jedan sport ne može mjeriti s tenisom. :)
  • Ritam kretanja - u tenisu je važno na vrijeme krenuti, procijeniti odskok, rotaciju i brzinu lopte, namjestiti se u savršenu poziciju kako bi se lopta na pravi način usmjerila u željenom smjeru tj. bitno je razviti osjećaj za ritam i pravi timing (izbor trenutka). Ritam kretanja bitan je za sve sportove s loptom, ali i kod onih u kojima postoji ritmičko kretanje poput veslanja.
  • Kretanje u tri koraka - poseban je način kretanja s osnovne linije koji je karakterističan i za sportove kao nogomet i američki nogomet. Snaga i izdržljivost (aerobna i anaerobna izdržljivost) - iako je više anaeroban sport, posebnost je tenisa što razvija obje vrste izdržljivosti tj. tenis je sport u kome se razvijaju i snaga i izdržljivost kod djece što mu daje dodatni plus u izboru za prvi sport. :)

Kako tenis potice  mentalni razvoj?

Tenis je tehnički vrlo zahtjevan sport, a motoričke su vještine usko povezane s važnim psihofizičkim sposobnostima - anticipacijom (predviđanjem) i fokusacijom lopte. S treningom dijete postaje sposobno koncentrirati se i kroz duže vrijeme i suočiti s izazovima koje donosi teniski meč. Kao individualni sport, tenis zahtijeva i razvija samopouzdanje i sposobnost djelovanja pod pritiskom. S vremenom dijete postaje sposobno nositi se s uspjehom, ali i neuspjehom i razočarenjima teniskih, ali i onih "životnih" mečeva, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Djeca koja su se naučila nositi s pobjedom, ali i s porazom, kasnije se lakše nose i sa životnima situacijama.

Kako se tenisom razvijaju  socijalne vještine?

Nas  će teniski  klub osigurati djetetu mjesto gdje će se osjećati samostalno, upoznati prijatelje i zdravo provoditi vrijeme u igri i tjelesnoj aktivnosti. Tenis je način da dijete lakše upozna nove prijatelje i u slučaju da se negdje odselite, ali i kasnije, prilikom odlaska na npr. fakultet ili na posao u drugi grad iskustva koja je vase djete steklo na tenisu lakse ce mu/joj pomoci da se navikne na novu sredinu.

Tenis je i odličan "teambuilding" - većina sati tenisa organizirani su u grupi u kojoj se razvija timska atmosfera u individualnom sportu. Klupska, školska,takmicenja u parovima i nezaobilazni Davis Cup - ekipno međudržavno takmicenje - donose posebno iskustvo pripadnosti svojoj ekipi.

Tenis ima još jednu prednost - to je uistinu rijedak sport koji se može igrati doživotno i u veteranskim danima - sve dok noge služe. ;) Ima li boljeg dokaza tome nego vidjeti  starice koje i sa 70 godina i dalje vragolasto trckaraju po terenu i takmice se medjusobom.

 

 

 


Datenschutzerklärung
Create your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!